Skrobia występuje w makaronach, kukurydzy, kukurydzy woskowej, ziemniakach, kaszach (np. gryczanej), jęczmieniu jarym, ryżu (białym, brązowym), płatkach owsianych (muesli), mące (także ziemniaczanej), a nawet w niedojrzałych (zielonkawych) bananach. A czym jest oporna skrobia? Co warto zapamiętać? W badaniach naukowych wykazano, iż np. chłodzenie [...]
Na znaną melodię: Coraz bliżej Święta, coraz bliżej Święta. Nie, nie będzie to artykuł o niezwykle popularnym na całym świecie napoju. Jednak tą znaną melodią chciałem wprowadzić wszystkich Czytelników w świąteczny nastrój. Od Świąt Bożego Narodzenia dzielą nas dosłownie dni, a może, gdy to czytasz, już tylko godziny. Aż 16 dni na wzmożone [...]
Laktoza to inaczej cukier mleczny. W skład dwucukru wchodzi glukoza i galaktoza. Naturalnie laktoza występuje w mleku krowim, człowieka i wielu innych gatunków zwierząt. Wielu autorów różnej jakości publikacji mitologizuje rzekome zagrożenia płynące z mleka (np. Bożena Przyjemska) - część wskazuje na laktozę, inni na kazomorfiny, jeszcze inni na [...]
Kabanosy raczej rzadko goszczą u osób aktywnych w codziennej diecie, ciężko też znaleźć te z dobrym składem, ale postarałem się przedstawić wam zestawienie tych, które najczęściej można spotkać na półkach. Zobaczmy, co producenci dodają do tych produktów. Czy są zdrowe? Czy znaleźć można takie z dobrym składem? Jakie wybierać? Olewnik Stara [...]
Wymagania żywieniowe sportowca znacznie odbiegają od tych, jakie poleca się przeciętnemu Kowalskiemu. Nie powinno to jednak nikogo dziwić, gdyż obciążenia treningowe są również zdecydowanie inne. A przecież do nich dokłada się także zwiększony stres, związany na przykład z wyjazdami i występami w zawodach. Batony sportowe Stanowią pewnego [...]
Gotowe mięso mielone to produkt wysoce przetworzony, najczęściej z kiepskim składem, czy zatem lepiej go unikać? Czy w sklepowych lodówkach jest szansa na znalezienie dobrej jakości gotowego mięsa mielonego? Na co zwracać uwagę przy zakupie i czym się kierować? Na to pytanie postaram się odpowiedzieć na podstawie przygotowanego zestawienia. Choć [...]
Budowanie masy mięśniowej jest procesem złożonym, który wymaga szereg działań dietetycznych, ale i nie tylko. Wiadomym czynnikiem jest odpowiednia dieta, która koniecznie musi być zasobna w proteiny. Jednak oprócz samych białek ważne jest również to, jak trenujesz oraz ile czasu spędzasz na odpoczynku i regeneracji. Ile koncentratu białka na [...]
Brak ściśle określonego celu sprawia, iż dryfujesz w przypadkowych kierunkach. Niektóre osoby osiągają w ten sposób pewne rezultaty, ale to wcale nie znaczy, że wiedzą, co robią. W skrócie przejdźmy do najczęściej spotykanych kwestii. Ustalenie celu (np. „masa” czy „redukcja”) jest pierwszym krokiem, następnie dopasowujesz do niego dietę oraz [...]
Utrzymanie odpowiedniej do swojego wzrostu masy ciała i odpowiedniej równowagi między masą mięśniową a ilością tkanki tłuszczowej jest kluczowe dla osób starszych dla zapewnienia sobie zdrowia i dobrego funkcjonowania organizmu. Zarówno jednak nadwaga, jak i niedowaga stanowią zagrożenie dla człowieka. W jednym z ostatnich badań przeprowadzonych [...]
Kulturystyka jest niewdzięcznym sportem, z czasem, po upływie wielu lat wkłada się dużo wysiłku, aby osiągnąć prawie niezauważalny progres. To samo dotyczy podnoszenia ciężarów, trójboju siłowego czy pływania. Na początku efekty są zaskakująco szybkie, niemniej chodzi o to, by nie zepsuć tego wstępnego okresu treningowego. Jakie błędy najczęściej [...]
Bycie w formie przez cały rok wymaga sporej samodyscypliny i poświęcenia. Większość ludzi w ciągu tych 12 miesięcy się zmienia – raz jest to lepsza forma, smuklejsza sylwetka, a raz trochę więcej ciała. U części osób wynika to z różnych cykli treningowych i świadomego działania, a u innych większej lub mniejszej samodyscypliny związanej z [...]
Alergia pokarmowa objawiać się może na wiele sposobów. Możemy zaobserwować wysypkę, świąd, drapanie w gardle, łzawienie oczu, problemy z oddychaniem, dyskomfort w jelitach, a nawet śmiertelną anafilaksję. Pszenica Alergia na pszenicę to nie to samo, co celiakia. Jeśli jesteś uczulony na pszenicę, cierpisz na reakcję immunologiczną na białko [...]
Jak nigdy wcześniej mamy do czynienia z nawałą ekspertów od treningu, diety, suplementacji i dopingu. Zalecam dużą ostrożność, bo niejednokrotnie miałem do czynienia z owocami pracy rozmaitych fachowców, zdarzało się, że proponowane rozwiązania są bardzo dobre, ale zupełnie niedopasowane do specyfiki danej osoby. Podsumowując zagadnienie, [...]
Sześciokrotny zwycięzca Mr. Olympia Dorian Yates przez ostatnie kilka miesięcy był fanem diety roślinnej. Wykluczył z diety praktycznie całe mięso i produkty pochodzenia zwierzęcego i starał się uzyskać białko z innych źródeł. Był właściwie całkiem zadowolony z diety opartej na roślinach i zrzucił około 14 kg. Jednak po niedawnym wypadku, który [...]
W zależności od składu batony mogą być źródłem białka, błonnika lub elementem energetycznym, dostarczając węglowodanów. Batony sportowe posiadają również charakter funkcjonalne, więc mogą być dobrym dodatkiem np. diety redukcyjnej, co ma za zadanie wspomóc utrzymywanie diety w ryzach. Czym są batony sportowe? Co znajdziemy w składzie batonów? [...]
Każdy chce osiągnąć szczyt formy, jednak u większości na drodze do sukcesu stają lenistwo, wyuczone, błędne nawyki żywieniowe, brak wiedzy na temat dietetyki, treningu, suplementacji czy farmakologii. Jednym z najczęściej powielanych mitów jest „sprawa cardio”. Mówi się: „rób aeroby, a poprawisz formę, odtłuścisz się i osiągniesz sukces”. Bardzo [...]
Urodzona w Rio De Janeiro, Aline Barreto już w wieku 16 lat rozpoczęła treningi na siłowni. Była zwyczajną, chudą nastolatką, ale dzięki ćwiczeniom powoli rozwijała swoje ciało. Była bardzo zdeterminowana, by uzyskać wymarzoną sylwetkę.Kiedy miała 18 lat stało się coś, czego kompletnie nie planowała… Aline zaszła w ciążę i musiała przerwać [...]
Niedawno Robert Karaś wpadł na dopingu Masteronem (handlowa nazwa preparatu zawierającego pochodną dihydrotestosteronu, drostanolone). Najczęściej spotyka się drostanolone propionate, o bardzo krótkim czasie działania (okres półtrwania ok. 2 dni). Z tego wynika, że po podaniu 200 mg po 2 dniach w ustroju zostaje 100 mg, po 4 dniach 50 mg, po 6 [...]
W propagandowym filmie opublikowanym na kanale „60 Minutes Australia” pojawiła się nieprawdopodobna scena. Rzekomą ofiarą zielonej herbaty stał się Matthew Whitby, w materiale wideo pokazywał blizny po operacji. Musiał poddać się przeszczepowi wątroby, gdyż według lekarzy zostały mu dwa tygodnie życia. Podsumowanie Wątrobę niszczą np. napoje [...]
Szwedka o tajskich korzeniach Sophie Arvebrink dorastała w rodzinie, dla której sport był na pierwszym miejscu. Ona była jednak wyjątkiem w rodzinie, ponieważ nie wykazywała zainteresowania sportem ani jakąkolwiek aktywnością fizyczną. Jednak po ukończeniu szkoły średniej Sophie zdała sobie sprawę, że jest za chuda i musi więcej jeść oraz zacząć [...]